Una obra per a lectors tafaners

Antolojia de poetas sefaradis kontemporaneos Salvador Santa Puche, Edisiones Capitelum, Sivdad de Valensia, 1999. 78 págs.

Potser que el meldador (lector) d’aquest llibre es trobe davant d’una proposta diferent començant per la lletra, un tipus de lletra d’imprenta no massa conegunt que imita els grafismes de l’escriptura manual i que prepara al lector per a portar-lo a altres cultures i a una tracició molt oral, on la paraula en la veudels que parlen, reciten o conten davant un públic de familiars o amics té una significació molt gran que és la que ha fet perdurar les seues històries transmeses més per la veu que per l’escriptura. Després, quan comences a llegir, quan a poc a poc t’acostumes a sentir les paraules i a trobar el so al teu interior amagant al cervell les lletres que parlen d’una llengua antigua, allunyada d’ expresions actuals i molt a prop dels llibres dels clàssics, fas teu el coneixement i el fet de saber dels anys i trobes un altre aprementage del món.

El xicotet livro (llibre) té una estructura de nochadas (parades nocturnes) com a capítols en les quals, a la calor d’una foguera com si d’una nit de campament es tractés en el seu recorregut vital com a poble, es reciten versets d’onze autors del segle XX, amb una línia d’unió d’una troballa d’un defter (quadern) i un sec que conta dichas i estorias a familiars i haverim. Al començant d’aquestes nochadas es parla dels autors, homes i dones amb noms com Sara, Matilde, Margalit, Beatriz, Rita, David, etc., i dels seus diferents orígens geogràfics, encara que tots tinguen el mateix origen cultural.

 

Descarga pdf

0 2541